top of page
download.jpg
herman-blom-1-1536x1152.jpg
herman-blom-3-1536x1152.jpg
herman-blom-4-1536x1152.jpg

               Nieuws in het kort

Herman Blom al 50 jaar gepassioneerd zendamateur

Herman Blom is sinds een aantal jaren Rijswijker. De voormalige Delftenaar wilde wel verhuizen, maar dan wel op de bovenste etage van een flat. De reden had alles te maken met zijn grote passie als zendamateur. De liefde hiervoor was er al sinds begin jaren ‘70. Een gepassioneerd zendamateur die intens gelukkig is met deze bijzondere hobby.

Hoe het allemaal begon…
Herman is net als veel Hagenezen begonnen als piraat op de FM band, maar al snel werd de interesse voor het zendamateurisme zo groot dat hij in 1972 het staatsexamen aflegde als erkend zendamateur, want een examen was wel verplicht. Herman: ”Zendamateur zijn, is eigenlijk simpel gezegd experimenteren met elektronica, het zelf spelen met elektronica, zelf maken, zelf ontwerpen. En 9 van de 10 keer gaat het fout, maar dat is de hobby. Dan ruikt het in mijn kamer naar de verbrande kip.”

Wat geeft er zo’n kick aan deze hobby?
“Dat je eigenlijk met beperkte middelen zo leuk mogelijke verbindingen weet te maken. Ik communiceer in feite met de hele wereld. In Nederland, zijn nog ongeveer 13.000 zendamateurs. We zijn druk bevolkt. In Rijswijk weet ik dat er circa 30 zendamateurs zijn.”

“Zendamateurisme is mijn leven”
“Er staat een grote antenne op het dak en Herman is de bewoners dankbaar dat die daar mag staan om zodoende zijn geliefde hobby uit te mogen voeren. Ik besteed circa 10 uur per dag aan deze hobby! Je mag wel zeggen dat het mijn leven is.”

Nederlands record
“Een stukje van de hobby is ook om weerballonnen los te laten. We blazen die ballonnen op met helium met een zender eraan vast” Met trots vertelt Herman dat hij Nederlands recordhouder is met 40 kilometer en 517 meter hoogte.

 

Leermeester
Herman leidt ook mensen op als zendamateur voordat ze het examen moeten afleggen. De examens worden tegenwoordig afgelegd bij het CBR in Rijswijk. Het gaat zelfs nog verder, want de Rijswijker geeft ook lezingen.

Voordat InRijswijk-redacteur René Marquard vertrekt komt buurman Nico van Geresteijn op bezoek en ook Nico is één van de zendamateurs. En waarover spraken zij onder de koffie? Heerlijk die passie van mensen voor een hobby! Bedankt Herman!

Bron :tekst en foto’s: René Marquard

                                                 -----------------------------------------------

bottom of page